Coklat adalah sejenis makanan yang berasal daripada buah koko yang telah dijalankan proses pengeringan. Proses pengeringan ini adalah bagi menghasilkan serbuk koko seterusnya boleh menghasilkan coklat. Coklat mengandungi tidak kurang daripada 5% lemak sayuran. Manakala, coklat yang digunakan sebagai salutan untuk membuat biskut, konfeksyeneri atau produk coklat yang lain hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 12% likur koko.
Coklat Terhadap Kesihatan
Penyelidik telah membuat kajian bahawa coklat bermanfaat mengelakkan seseorang terkena penyakit kardiovaskular. Kesan-kesan yang boleh didapatkan seperti berikut:
- Menurunkan tekanan darah. pengambilan coklat boleh menurunkan tekanan darah tinggi.
- Meningkatkan HDL (high-density lipoprotein) yang juga dikenali sebagai kolesterol baik. Coklat juga sekaligus dapat menurunkan LDL (low-density lipoprotein) atau kolesterol jahat.
- Mencegah diabetes dengan memperbaiki rintangan insulin. Untuk pesakit diabetes, manfaat lain yang didapatkan adalah meminimakan komplikasi daripada gula darah yang tinggi.
- Melancarkan pengaliran darah dengan baik.
- Membantu meningkatkan memori.
- Coklat hitam pula dapat mengurangkan sindrom keletihan kronik yang dialami tiap hari.
Kandungan Coklat:
1) Polyphenols
– Antara kandungan utama dalam coklat yang berfungsi mencegah tengik.
– Menjadi penangkis kepada beberapa penyakit kronik seperti kanser, sakit jantung, menurunkan tekanan darah dan strok. Jangan risau, jika sekadar mengambil dalam kuantiti diperlukan.
2) Theobromine
– Sebaik menjamah coklat, individu akan berasa lebih bertenaga. Mata mengantuk secara automatik akan terbuka dek penangan bahan theobromine.
– Bagi individu yang diserang batuk, disyorkan mengambil coklat kerana dikatakan lebih mujarab daripada ubat batuk. Seperti teh yang digunakan untuk mencuci muka, kini coklat turut dijadikan pupur bagi menyegarkan kulit wajah.
3) Phenylethylamine
- Kandungan phenylethylamine memberikan rangsangan otak yang menghasilkan dopamine. Kesan kehadiran dopamine mencetuskan perasaan ceria dan tenteram hingga membangkitkan mood romantis. Justeru coklat sangat sesuai sebagai hadiah paling romantik.
4) Antioksidan
– Bagi individu yang risau dengan garis penuaan yang mula timbul di wajah, coklat barangkali boleh membantu. Sifat antioksidan mampu mencegah proses penuaan yang disebabkan kesan radiasi. Gaya hidup tidak seimbang dengan pilihan makanan segera yang diambil tanpa had juga menjadi penyumbang mempercepatkan proses berkenaan.
Walau bagaimanapun, coklat juga ada keburukannya:
* Mengandungi kalori dan kandungan gula yang tinggi, saturated fat (sama ada dari tenusu, atau dari mentega koko), caffein (namun pada dos yang sangat rendah).
* Segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan anda (terutama buat mereka yang sedang menaikkan berat badan).
* Mereka yang mempunyai migraine mungkin mengalami pening kepala jika mengambil coklat, terutama secara berlebihan.
* Coklat, terutamanya dark chocolate, merbahaya kepada binatang peliharaan, kerana mengandungi theobromine yang boleh meracunkan binatang peliharaan.
Tuesday, 6 June 2017
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
BAHAYA ! PENYAKIT TIBI APABILA salah seorang teman sepejabat disahkan menghidap tibi, ramai risau apatah lagi mereka yang duduk berha...
-
Katakan Tidak Kepada Polisterin Sumber klik disini Oktober merupakan bulan yang sangat istimewa terutamanya bagi para pencinta ala...
-
Ketahui Khasiat Buah Oren Atau Sitrus, Banyak sebenarnya khasiat buah oren nih, sebut saja limau atau oren mesti orang kaitkan dengan v...
No comments:
Post a Comment