KETERANGAN: PEGAGA
atau nama saintifiknya Centella asiatica adalah tumbuhan ubatan yang mudah
dikenali, di temui dan tumbuh liar di kawasan luar bandar. Ia merupakan
tumbuhan herba yang menjalar, tumbuh di tempat lembap dan redup. Terdapat
pelbagai jenis pegaga yang boleh didapati Antara jenis-jenisnya ialah :- 1.
Pegaga cina atau pegaga nyonya yang berdaun kecil, 2.
Khasiat Ulam Pegaga
Dalam usaha
mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai
herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk
semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan
mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di
telan zaman.
Artikel kali ini
membincangkan tentang Khasiat Ulam Pegaga yang mana mempunyai pelbagai nama dan
khasiat seperti awet muda, Centella asiatica, Kecutkan
Peranakan, melancarkan peredaran darah, melancarkan suara, menambahkan
kekuatan fizikal, Menghilangkan Bintik-bintik
Hitam Di Muka, Mengurangkan Berat Badan,
meningkatkan kecergasan minda, menyembuhkan demam, merawat
penyakit nyayuk, merawat pitam, Pegaga, rawatan lepas
bersalin, Serikan Wajah.
Info tentang
Khasiat Ulam Pegaga ini kami masukkan dalam kategori : Ulam
KETERANGAN:
PEGAGA atau nama
saintifiknya Centella asiatica adalah tumbuhan ubatan yang mudah dikenali, di
temui dan tumbuh liar di kawasan luar bandar.
Ia merupakan tumbuhan herba yang menjalar, tumbuh di tempat lembap dan redup. Terdapat pelbagai jenis pegaga yang boleh didapati
Ia merupakan tumbuhan herba yang menjalar, tumbuh di tempat lembap dan redup. Terdapat pelbagai jenis pegaga yang boleh didapati
Antara
jenis-jenisnya ialah :-
1. Pegaga cina atau
pegaga nyonya yang berdaun kecil,
2. Pokok Pegaga Daun Lebar,
3. Pokok Pegaga Kelantan,
4. Pokok Pegaga Renek
5. Pokok Pegaga Salad
6. Pokok Pegaga Gajah
7. Pokok Pegaga Brunei
2. Pokok Pegaga Daun Lebar,
3. Pokok Pegaga Kelantan,
4. Pokok Pegaga Renek
5. Pokok Pegaga Salad
6. Pokok Pegaga Gajah
7. Pokok Pegaga Brunei
Dahulu pegaga hanya
dimakan oleh penduduk kampung justeru kegunaannya juga amat terhad. Nama
lainnya ialah tapak kuda(indonesia),indian pennywort, gotu kola.ia dikatakan
berasal dari india tetapi begitu mudah didapati tumbuh liar dinegara-negara
ASEAN.Ia mudah tumbuh dikawasan tanah yang subur, agak lembab dan bersaliran
baik. Ia membiak melalui pecahan anak.Mengikut ceritanya, pokok pegaga ini
dimakan pada awalnya oleh penduduk india setelah melihat gajah yang terkenal
dengan umurnya yang panjang didapati selalu mengunyah tumbuhan ini. Jadi ia
dimakan pada asalnya untuk memanjangkan umur.
Tapi kini ia
diambil sebagai ulam dan jus kerana rasa dan baunya yang menambahkan selera.
selain dimakan mentah sebagai ulam pegaga juga boleh dimasak lemak dan
dijadikan kerabu. Selain dimasak untuk dijadikan gulai, sayur, ulam
bersama sambal dan dimakan bersama nasi yang panas, untuk menambahkan selera
makan kerana daunnya yang wangi. juga digunakan sebagai perubatan. Di Sri Lanka
pula pegaga dijadikan bubur dan diberikan pada kanak-kanak pra sekolah untuk
menghalang kekurangan nutrien.
Kini masyarakat
semakin sedar tentang khasiat pegaga dan tumbuhan berkenaan makin mendapat
sambutan hangat di kalangan pengguna.
Semua jenis pegaga mempunyai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamain A dan C
Semua jenis pegaga mempunyai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamain A dan C
Pegaga mengandungi
bahan aktif seperti triterpenoid glikosida (terutama asiatikosida, asid
asiatik, asid madecassik, madikassosida), flavenoids (kaemferol dan quercetin),
volatile oils (vallerin, camphor, cineole dan sterols tumbuhan seperti
campesterol, stigmasterol, sitosterol), pektin, asid amino, alkaloid
hydrocotyline, myositol, asid bramik, asid centellik, asid isobrahmik dan asid
betulik. Di Malaysia, pegaga amat popular di kalangan tiga kaum utama negara
ini iaitu Melayu, Cina dan India. Bagi kaum Melayu, ia di makan secara segar
sebagai ulam, bagi kaum Cina digunakan sebagai minuman penyejuk badan, manakala
bagi kaum India, digunakan sebagai tonik kecerdasan minda.
KHASIAT
Pegaga diketahui
berkhasiat bagi menyegarkan badan.
Dalam perubatan
tradisional, pegaga dapat mengubati luka atau
ulser kulit, penyakit kusta, juga dipercayai berupaya melambatkan kulit
kedut, menyembuhkan demam, melancarkan peredaran darah, merawat pitam, mengurangkan berat badan, awt muda, rawatan lepas
bersalin, meningkatkan kecergasan minda, menambahkan kekuatan fizikal,
melancarkan suara, merawat penyakit nyayuk, mengawal keguguran rambut ,melicin
dan menyihatkan kulit dan sebagainya. Selain itu digunakan juga untuk
menyembuh beberapa penyakit antaranya ialah kencing
manis, kecutkan peranakan, mengubat gatal pada vagina, menghilangkan
bintik-bintik hitam di muka dan ubat darah tinggi.
Daun pegaga juga boleh merawat kecantikan anda.
(a)
Serikan Wajah Anda.
Ambil secekak daun
pegaga bersama akarnya, direbus dengan dua gelas air sehingga tinggal segelas
air rebusan itu, tapiskan dan sejukkan. setelah itu, minumlah sekali sehari
setelah makan malam, amalkan seminggu 3 kali. Anda akan dapati wajah anda alan
lebih berseri.
(b) Kecutkan Peranakan
Bagi wanita yang
mengalami masalah peranakan kembang atau lepas kedatangan haid bolehlah makan
pucuk pegaga dengan buat ulam atau digulai. Amalkan setiap hari sehingga
peranakan kecut.
(c) Menghilangkan
Bintik-bintik Hitam Di Muka
Daun pegaga yang
ditumbuk halus dan kemudian dicampurkan dengan bedak sejuk amat mujarab
untuk menghilangkan bintik-bintik hitam di muka.
No comments:
Post a Comment