Navigasi


Selamat Datang ke Blogpost Pegaga Nenek   *Sabar itu iman, duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman.   *Setiap hari kita belajar sesuatu baru.   *Betulkan yang biasa, dan biasakan yang betul.   *Terus berusaha, jangan putus asa.   *Hari ini kita atas tanah, esok mungkin tanah atas kita.   *Nikmati bila Anda mampu, dan bertahan ketika Anda harus.   *Hormat dan taat kepada ibu dan bapa.   *Yang paling jujur adalah cermin, yang paling tipu adalah gambar.   *Anak adalah anugerah daripada Allah.   *Selalu ucap "Alhamdulillah".   *Setiap pilihan tiada salah mahupun betul, terpulang pada kita sendiri.   *hari ini akan lebih indah daripada kemarin jika kita mengawalinya dengan doa dan senyuman.   *Cakaplah yang benar walaupun ianya pedih.   *Mulakan harimu dengan memuji Allah.   *Kalau dunia ini pahit, Allah ialah gulanya.   *Kejarlah Ilmu dan Lakukanlah amal. Keduanya akan menuntun jalan ke Syurga.   *Berbaik hati kepada bayang kehidupanmu.   *Belajar sabar meski gelisah, belajar setia meski tergoda, belajar mengasih meski terluka.
Yellow Background Green Background Blue Background Red Background Red Background Red Background

Wednesday, 26 December 2018

Puding Jagung

Resepi Puding Jagung

1 cawan jagung
1 cawan tepung kastard
1 cawan setengah gula
1/2 cawan susu pekat
5 cawan santan
Garam secubit rasalah bancuhan tu dulu

Gaulkan kesemua bahan kacau rata dulu dlm periuk supaya tidak berketul ye.. Dah ok cantik letak atas dapur nyalakan api yg kecil jg api marak nanti puding cepat berketul dan tak cantik kejadiaannya.

Kena sabar ye kacau puding selalu jg tinggalkan dia walau sekejap selama 25 minit or 30 minit dah mendidih ja tutuplah api dan cepat2 tuang dlm try untuk dptkan puding yg licin dan cantik ye.. Jg biar lama nanti dah sejuk berketul kejadian puding tak lawo.mengerutu jadinya

Tambahan ye sis dah buat dan potong sedap sgt tp lembik sedikit.. Kalau lembik boleh buh tpg jagung cikit ye.. Masak tu nak tahu dia keras ke tidak bila kita kaup balik bancuhan puding tu dia jatuh lambat kalau masih bertali laju ja jatuhnya bancuhan tu tandanya belom masak lagi ye.

Minta maaf tau sebab sis pun pertama kali ikut resepi dr kawan mak sis nie, apa pun memang sedap cukup berlemak
Selamat mencuba ye

No comments:

Post a Comment

Popular Posts