Pages

Sunday, 30 July 2023

Resipi Bubur Asyura Manis

Resipi Bubur Asyura Manis


Antara tradisi masyarakat Melayu turun temurun apabila bagi meraikan 10 Muharram ialah dengan menyediakan bubur Asyura untuk dinikmati seisi keluarga dan ada juga yang menjemput kejiranan dengan mengadakan kenduri.

Asyura jika mengikut bahasa arab (a'syara) bermaksud sepuluh, jadi ada pendapat yang mengatakan Bubur Asyura ini biasanya mengandungi 10 bahan atau ramuan.

Bubur Asyura ini memiliki beberapa versi mengikut negeri masing-masing.

Kalau versi orang Pantai Timur, rasanya lebih berempah dan pekat, manakala versi negeri-negeri di sebelah Utara Semenanjung, ianya agak cair dan rasanya manis.

Bagi yang belum pernah menyediakan Bubur Asyura, mungkin tahun ini anda teringin untuk mencubanya sendiri.

Jika saiz hidangan ini agak banyak untuk keluarga kecil anda, bolehlah sedekah sedikit kepada kawan-kawan. Ingat, bersedekah boleh memanjangkan umur.

Bahan-bahan

2 cawan tepung beras

3 cawan santan pekat

1 sudu kecil garam

3 cawan santan cair

1 cawan gula merah (dimasak dengan 1 cawan air hingga larut dan tapiskan)

3/4 cawan gula pasir (tahap kemanisan terpulang kepada anda)

Segenggam kacang tanah

Segenggam kacang kuda

Segenggam kacang hijau direndam 3 jam kemudian direbus hingga lembut

1 mangkuk ubi keledek dipotong dadu dan direbus hingga lembut

1 mangkuk pisang dipotong bulat

1 tin Jagung manis

3 sudu besar sagu halus

3 helai daun pandan

Cara penyediaan

1) Kisarkan tepung beras dengan tiga cawan santan cair dan tapiskan.

2) Kemudian, satukan semua bahan kecuali pisang ke dalam kuali besar atau periuk besar.

3) Kacau sehingga masak dengan menggunakan api perlahan.

4) Apabila sudah pekat, boleh masukkan hirisan pisang.

5) Kacau lagi adunan bubur sehingga benar-benar masak dan tidak melekat di kuali / periuk.

6) Asyura yang sudah masak bolehlah dialihkan ke dalam loyang.

No comments:

Post a Comment